Logo
Skriv ut denna sida

Lyckligt lottad som bor granne med vargarna

Läste ett debattinlägg.

Fru Svensson på Strandvägen måste se sig om både till höger och vänster när hon kliver utanför dörren. Dessutom kan Fru Svensson inte öppna dörren och släppa ut mopsen för att den ska rasta sig själv. Inte heller är det möjligt att lämna barnvagnen utanför på trottoaren. Men i det här fallet är det inte någon varg hon måste akta sig för. Utan sina medmänniskor, de som vi lever jämlikt med och som man ska kunna lita på. För inte är väl människan opålitligare än en varg? Jag vet var jag skulle våga låta barn leka utan en förälder om jag måste välja mellan Sergels torg eller på gårdsplanen; i ett vargrevir.

Som fårägare kan du stå där stursk och spänna ut bröstet när du satt upp ditt rovdjursavvisande stängsel och slagit på strömmen. "Kom igen nu vargen, nu kan du inte ta dig in", kan du tänka. Skulle det vara så att dina djur mot all förmodan skulle ta sig ut och bli tagna av rovdjur så har du ett skyddsnät i alla fall, trots att det är du som har brustit i ansvaret. Försäkring - för du har väl dina djur försäkrade? Det kan ju vara en bilist som kör ihjäl dem och smiter och då vill du ju inte stå där utan ersättning. Dessutom betalar staten ut pengar till dig om det skulle vara så att fåren blev tagna av rovdjur.

Det finns många andra som inte har den hjälpen. Spannmålsbönder till exempel. När älgarna står och repar tonvis av den goda havren som har en vecka kvar till skörd är det ingen som kommer ut och tittar på skadorna. Inte heller kommer det in någon ersättning på bankkontot. Bara för att man är bonde betyder inte det att man är jägare och får tillgång till köttet som havren producerade i älgen.

Ni som drabbas får ekonomiska ersättningar för det som vargen ställer till. Vi kan bo trygga på landsorten med rovdjuren som grannar. Det är större risk att man blir skadad eller till och med dödad ju fler människor du bosätter dig i närheten av. Så sitt inte och tyck så förbaskat synd om er själva för det är det inte!

Lyckligt lottad som bor granne med vargarna

Senast ändradtorsdag, 01 mars 2012 17:23
© Nordulv 2013