Logo
Skriv ut denna sida

200 000kr kostade Skultunaskyddsjakten

200 000kr kostade Skultunaskyddsjakten

I slutet av mars sköts två vargar på skyddsjakt i Skultunareviret i Västmanland.

I två och en halv månad pågick jakten. Den hade begärts av Walter och Gunilla Preiholt, ägare till Rörbo gård, med uppbackning av bl.a. LRF, Svenska Fåravelsföreningen och Jägareförbundet.

Jakten skulle ske på i första hand två föräldradjur för att reviret skulle splittras. De vargar som slutligen sköts var en knappt årsgammal hanne och en tik.

Länsstyrelsen har nu börjat ställa samman kostnaderna för jakten. Uppskattningsvis kommer notan att sluta på uppåt 200 000kr säger Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig, till Jakt & Jägare. Arvoden på mellan 175kr och 300kr per timme har betalats ut till anlitade jägare och en helikopter har anlitats för c:a 50000kr.

Enligt uppgift från Olov Trosten, regionombud för Rovdjursföreningen i Västmanland, har Rörbo gård tidigare fått 240 000kr i ersättning för rovdjursstängsel.

Trosten påpekar också att fårägaren säger att fåren sprängt stängslet och kommit ut medan stängslet i själva verket var så dåligt att fåren passerade ut och in utan svårigheter.

Efter attacken var flertalet skadade får på utsidan av staketet, vilket talar för att vargarna aldrig var inne i hagen. Det fanns några skadade i hagen, men de hade sannolikt gått tillbaka in i hagen efter attacken avslutar Olov Trosten.

Nordulv ifrågasätter varför begränsade privata intressen skall få belasta samhällsbudgeten i så stor omfattning.

Senast ändradtisdag, 24 juli 2012 11:35

Relaterade artiklar (efter tagg)

© Nordulv 2013