Menu
Riala

Riala (9)

Kommuner: Beläget i Vallentuna, Norrtälje och Österåker.

Län: Stockholm.

Bildat: 2009

 

Föräldraparet

Hannen är född på försommaren 2008 i Galvenreviret i Hälsingland och är avkomma efter en varg som vandrade in till Sverige från Finland, kallad ”Boris”. Rialahannen ”Vladde” bär därför på nya gener som har betydelse för hela den Skandinaviska vargstammen. Han försågs med sändare i sitt födelserevir i december 2008. Han har funnits i trakterna kring Riala sedan mitten av juli 2009.

 

Tiken är född i Lokareviret, på gränsen mellan Örebro och Värmlands län. Det finns obekräftade uppgifter om en vargtik i Rialatrakten redan sommaren 2009. I november 2009 fotograferades hannen och tiken tillsammans av en privatperson. I slutet av januari 2010 visade tiken det första tecknet på att hon löpte.

 

Skandinaviska vargforskningsprojektet sövde tiken tisdagen den 9 februari 2010 från helikopter och satte en sändare på tiken. En mängd prover togs. Hon vägde 36 kg, var vid normalt hull och uppskattningsvis 2 - 3 år I slutet av april 2011 skickades signaler från tikens sändare enstaka positioner strax utanför revirgränsen, väster om E18. Tiken saknas i reviret sedan sommaren 2011. Under den senare delen av 2012 utvandrade den genetiskt viktiga ”Vladde” som under vintern 2012/13 återfanns i ett revir norr om Karlstad tillsammans med en revirmarkerande tik från Brattforsreviret född 2010 eller 2011. I Rialareviret går nu en tik som kan vara en dotter från kullen 2011 och en hane som båda revirmarkerar. DNA har samlats in under vintern 2012/13 och resultatet av analysen kommer att redovisas senare under året. DNA-analys av en vargspillning insamlad den 19/1 2013 i Rialareviret visar att vargtiken kommer från Norareviret i Örebro län. Det är ännu oklart var hanen som går tillsammans med tiken kommer från.

 

Föryngring
Vargparet fick våren 2010 fyra valpar, en tik och tre hanar. En av 2010 års valpar har vandrat ut från reviret, men den blev påkörd och dödad på E18 mellan Örebro och Karlskoga i maj 2011. Tiken, som kallas ”Frøja” är återfunnen i norska Østmarka där hon går med en hane, kallad ”Fenris” från det nu upplösta Dals/Ed-Haldenreviret.

 

Två av valparna sågs i reviret senast i juli 2011. Den vuxna Lokatiken löpte under vårvintern 2011 och DNA-tester visar att det föddes valp/ar 2011. En av vargvalparna från 2011 har påträffats i Östersund. Det visar ett DNA-prov från hårstråna efter en kollision med en bil där några hårstrån hittades. Kollisionen skedde en sen kväll i början av juli 2012 strax öster om Östersund. Vargen försvann till skogs, men kvinnan som körde bilen var säker på att det var en varg hon krockat med. vilket bekräftas av DNA-provet. Valpens DNA finns inte i något tidigare register vilket valparna från 2010 gör. Därmed är det bekräftat att den påkörda valpen har ”Vladde” och Lokatiken som föräldrar. Vintern 2012/13 hittas DNA av en vargvalp född i Riala då den simmat över Nissan i Halland. Hans DNA finns inte tidigare registrerat och då konstateras att han måste vara född 2011.

 

Övrigt

Redan 2008 vandrade "Roslagsvargen" in i samma område som idag kallas Rialareviret den skyddsjagades och sköts 23 nov 2008. Det var också en tik från Lokareviret.

 

Föräldratiken saknas fortfarande och Länsstyrelsen utgår från att hon är död. Orsaken vill man inte spekulera i.

Vargvalpar föddes i Riala 2011

Länsstyrelsen anser sig säker på att det föddes valpar i Rialareviret ifjol.

I höstas fanns flera rapporter om att ungvalpar hade observerats och nu har spillning visat sig komma från en valp av en ny kull från de tidigare föräldrarna.

Det kan alltså inte vara fråga om spillning från en ny tik i reviret.

Föräldratiken saknas fortfarande och Länsstyrelsen utgår från att hon är död. Orsaken vill man inte spekulera i.

Länsstyrelsen

Johan: Jag kastade tidningen mot vargen

När Johan Ågren i Riala skulle hämta tidningen stod plötsligt en varg och stirrade på honom.

Expressen skriver:

Johan Ågren ringde till sin sambo och bad henne titta ut genom sovrumsfönstret för att hinna se vargen.
- Sedan gick jag vidare ner till min brevlåda. När jag kom tillbaka och var cirka 40-50 meter från brevlådorna stod vargen mitt på vägen framför mig. Jag drog hunden så nära intill min kropp som möjligt samtidigt som vargen började gå emot mig. Det enda jag hade att försvara mig med var tidningen så jag kastade den.

Falska skyltar i Riala

Falska skyltar som varnar för dvärgbandmask har satts upp i Riala (NT). Länsstyrelsen tar avstånd från skyltarna som har texten:

Varning!!!

Du befinner dig just nu i ett vargrevir. Här kan förekomma dvärgbandmask. Dvärgbandmasken orsakar en dödlig infektion hos hundar och människor.

.Koka bär och svamp noggrant

.Se till att barn inte stoppar fingrar i munnen

.Låt ej hundar äta eller nosa på avföring

Upplysningar kan fås hos

Länsstyrelsen stockholms län tel 08-7854000

SVA tel 018-674000 www.sva.se

Åter falska skyltar i Riala

Åter har falska skyltar satts upp i Rialareviret (NT). De varnar för närgångna vargar och sitter längs vägen förbi Beateberg. Länsstyrelsen har inget med skyltarna att göra och säger att vargarna inte alls uppvisar något oskyggt beteende.

På skyltarna står:

Detta område tillhör det så kallade Rialareviret som hyser en vargflock. Dessa vargar uppvisar ett mycket oskyggt beteende vilket kan uppfattas som skrämmande.

Vid kontakt med vargar, spring inte åt motsatt håll utan "gör dig stor" och gå emot djuren.

För mer information kontakta:

Länsstyrelsen i Stockholm

Tel: 08-785 40 00, jourtelefon 070 785 01 22

Viltskadescenter Tel: 0581-92070

www.viltskadecenter.se

Även sommaren 2010 fanns liknande skyltar i området (NT). De varnade då för dvärgbandmask:

Varning!!!

Du befinner dig just nu i ett vargrevir. Här kan förekomma dvärgbandmask. Dvärgbandmasken orsakar en dödlig infektion hos hundar och människor.

* Koka bär och svamp noggrant

* Se till att barn inte stoppar fingrar i munnen

* Låt ej hundar äta eller nosa på avföring

Upplysningar kan fås hos

Länsstyrelsen stockholms län tel 08-7854000

SVA tel 018-674000 www.sva.se

Riala saknar fortfarande tiken

Rialareviret i Roslagen saknar fortfarande sin tik. Naturbevakare vid Länsstyrelsen har konstaterat fyra vargar inklusive den revirmarkerade hannen.

Det är osäkert om det föddes några vargar 2011 och det kan därför vara tvååriga ungvargar som följer hannen. DNA-analys skall ge svar.

Nu när tiken saknas kan flera saker ske. En ny tik hitta till Reviret och slå sig ihop med hannen eller så kan hannen börja dra sig från reviret för att söka en tik på annat håll. Då är frågan vad som händer med de kvarvarande ungvargarna.

I stort sett rör sig vargarna nu i Rialarevirets kärnområde säger Jakob Bråander vid Länsstyrelsen till Jakt & Jägare.

Riala har minst fyra vargar

Igår spårades det för fjärde gången denna säsong i Rialareviret. Länsstyrelsen rovdjurshandläggare Andreas Zetterberg konstaterar att det är minst fyra vargar, kanske fem.

Men den gamla tiken saknas fortfarande och det har knappast heller kommit till någon ny tik säger Andreas Zetterberg till NT.

Rialareviret kan ha valpar från 2011

Vargarna i Rialareviret i Roslagen kan ha fått valpar visar spårning nu när snön har gjort det möjligt.

Norrtelje Tidning påminner också om att våren 2010 föddes 4 valpar varav en  hittats ihjälkörd. Det är oklart var de övriga tre finns; eventuellt har de hittat nya revir.

Läs mer i NT.

Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.