Logo
Skriv ut denna sida

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Susi - döpt av Nordulv Susi - döpt av Nordulv

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn?

Första gången den finskryska vargtiken blev allmänt känd var när hon flyttades från Överhogdal till Kilsbergen i mars 2011. Hon vandrade snart norrut igen och fanns framåt sommaren i renbetesområdet vid Idre i norra Dalarna. En hanne anslöt sig och allteftersom tiden gick blev de allt mer oönskade.

Naturvårdsverket bestämde att en andra flytt skulle ske, till Tiveden i december 2011. Efter flytten splittrades vargparet men båda gick norrut.

Vi i Nordulv tyckte det var ledsamt att de inte längre höll ihop och började fundera på vad det olyckliga paret skulle kallas. Några av de namn som nämndes var Bonny and Clyde, Birk & Ronja samt Idra och Freke.

Hannen var svårdöpt men tiken tyckte vi till slut skulle heta Susi. Kort, enkelt att säga och dessutom betyder Susi varg på finska. Hon kom ju från Finland.

Bara några dagar senare, i mitten av januari 2012, fick vi veta att hannen brutalt dödats genom att köras över med skoter vid Sälen. Tiken var långt därifrån, på god väg mot renbetesområdena i östra Jämtland.

Då förstod vi att den ensamma tiken inte skulle få vara ifred och att skyddsjakt eller ytterligare en flytt var oundviklig. Hon behövde ett namn för att lättare kunna uppmärksammas. Vi bestämde oss för Susi och publicerade det för första gången i en artikel på Nordulvwebben 3 feb 2012.

Några dagar senare flyttades Susi från Brunflo till Heby i Uppland och efter ytterligare några turer, bl.a. en skyddsjakt där hennes andra hanne sköts, finns hon nu vid Junsele där hon bildat revir med en ny partner.

© Nordulv 2013