Menu

Nordulv -

Varg skjuten i Norge

 • Publicerad i Norge

En varg skadesköts i natt i Skåbu i centrala Norge när den skall ha försökt ta betande får. Eftersök sattes in och vid halvtiotiden i förmiddags avlivades den.

Jägarna hoppas nu att det är samma varg som i helgen jagades och sades vara omringad i området.

NRK

Läs mer ...

Norsk varg är omringad - nu inväntas helikopter

 • Publicerad i Norge

De kommunala jaktlagen och frivilliga fårägarna mellan Øystre Slidre och Fron i centrala Norge har i förmiddags omringat det område där en varg befinner sig. Nu väntar man assistans från helikopter.

- Den har varit här tidigare i helgen och den blev observerad imorse. Den måste ha någon sorts bindning till området så den har nog inte försvunnit, menar Arnfinn Beito, en av de 50-60 personer som nu sitter på post i fjällområdet

Samtidigt har tillträdelseförbud utfärdats för turister i området. Vakter både vid Storeskag, Kjølafjellet och Bjødnhølen ber turister att vända säger Beito.

Oppland Arbeiderblad

 

Läs mer ...

Journalist attackerad i vargvägrargrupp

Journalisten Lotta Gröning har den senaste tiden utsatts för en kampanj med hatiska och sexistiska inslag i gruppen Våga vägra varg i Sverige på Facebook.

Lotta Gröning skrev en krönika i Expressen 2 juli (läs den här) varefter vargvägrargruppens administratör Gunilla Grönvall, förut ledare för det nu nedlagda partiet Naturdemokraterna, inledde en tråd med texten

Gröning goes bananas!:-)
Undrar just vem som agerar som en dummerjöns?? Hon verkar sannerligen älska varg och inte tycka om jägare...
Jisses vilken verklighetsfrånvänd människa.
Finns det inte en enda klok människa på Expressen??

Gruppen Våga vägra varg i Sverige skriver i sin presentation att den "tolererar inga uppmaningar till illegala handlingar och personliga påhopp." men tråden som startats av gruppadministratören finns efter mer än tio dagar fortfarande kvar.

Tråden, som i skrivande stund är 105 inlägg lång, fortsätter med kommentarer som:

Vilken idiot hoppas hon blir varg mat

"vargen tar inte lammen utanför staketet" e ho alldeles döm i hövet, vad har hon för livserfarenhet .? Ser ju inte purung ur.

Hon ska hålla sig på mattan !

Jag tror att damen har kommit i klimakteriet

Lotta Gröning visar upp stor okunnighet. Detta är baksidan av att vi har (och skall ha) ett öppet och demokratiskt samhälle. Vilken tok som helst kan tyvärr komma till tals och torgföra åsikter och värderingar som är mer eller mindre tokiga.

Jösses har hon rökt på i nån djäkla kommunist kvart!

I en ny tråd som startades i gruppen i går kväll undrar man varför inte Lotta Gröning svarar på gruppmedlemmars mail. Där står kommentarer som

Det är väl bara att ge på kärringen så mycket hon tål och lite till.

Hon kommer aldrig svara!!! Djävla kommunsthora!!!

Det tycks alltså som att gruppens motto att inte tillåta personangrepp bara är tomma ord.

Uppdatering 2013-07-14 kl 16:39
Tråden har nu rensats på några av de värsta inläggen. 

Läs mer ...

Valpar i Tiveden får Naturvårdsverket att hoppas på vargjakt

De valpar som fötts i Tiveden efter det genetiskt viktiga vargparet som flyttades från Tornedalen i vintras får Naturvårdsverket att hoppas på vargjakt.

– Om vi kan minska inaveln i vargstammen får Sverige större möjlighet att förvalta vargstammen på det sätt vi vill. Vi kan till exempel återinföra jakten som är ett viktigt verktyg i viltförvaltningen. Att minska inaveln ger oss också möjligheter att ha en mer begränsad vargstam som i sin tur medför färre skador på renar, hundar och övriga tamdjur, säger Magnus Kristoffersson, handläggare på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket

Läs mer ...

Minst fem vargvalpar i Tiveden

 • Publicerad i Närke

Det finns minst fem vargvalpar efter det genetiskt viktiga vargparet som flyttades från Tornedalen i vintras.

– Jag såg fem valpar på ca 50 meters håll. De brottades och lekte i blåbärsriset. Därefter drog de sakta sig bort från mig. Två av dem kom sedan så nära som inom tio meter innan de försvann ur synhåll säger Kjell Johansson, fältpersonal på Länsstyrelsen i Örebro län.

Enligt positioner från sändarna föddes valparna omkring den 10–14 maj. Vargtiken har valt att stanna länge på samma plats. Vargparet har under den här tidsperioden uppträtt diskret.

Eftersom båda vargarna i paret i Tiveden är invandrade vargar är varje valp i stort sett obesläktad med våra skandinaviska vargar.

Naturvårdsverket

Läs mer ...

Varg påkörd i Holland

 • Publicerad i EU

Ett djur som fömodas vara varg hittades på torsdagsmorgonen på vägen mot Luttelgeest i Holland. Djuret hade förmodligen påkörts och dödats tidigare under natten

Experter i Nederländerna och Tyskland anser att det troligen är varg, och om DNA-analys bekräftar så är det den första i Holland på ett halvsekel.

Den tyska vargstammen har växt snabbt och ungvargar kan flytta sig långt från sitt födeleserevir. Nyligen fotograferades en varg i ett militärt övningsområde i tyska Meppen mindre än 15km från Holländska gränsen, c:a 100km öster om den plats där det påkörda djuret igår påträffades. Vargar kan utan problem vandra 50km per dag.

Wolven in Nederland

Läs mer ...

Ingen bofast varg i Skåne

 • Publicerad i Skåne

Det finns ingen bofast varg i Skåne. Lördagens angrepp på får i Näsum kom från en unghane från Småland säger Nils Carlsson på Länsstyrelsen till Sydnytt.

I Skåne fanns i vintras tre vargar. En av dem blev överkörd av tåget i Tjörnarp och den andra har flyttat norrut till Dalsland. Vart den tredje tagit vägen vet man inte, säger Nils Carlsson.

Läs mer ...

Vargen påverkar jakten - men inte markpriset

Vargens återkomst till Sverige har orsakat en intensiv debatt om faktiska och tänkbara effekter på till exempel älgjakt, fårskötsel och skogsbruk. I en ny studie har forskarna Camilla Sandström, Umeå universitet, Göran Ericsson, SLU, och masterstudenten Emma Kvastegård, SLU, undersökt sådana effekter på kommunnivå, där kommunerna har delats in i varg- respektive icke-vargområden.

Resultaten visar att antalet sålda jaktkort har minskat i kommuner med vargförekomst under den senaste sjuårsperioden. Likaså har avskjutningen av älg minskat i dessa områden sedan 1998.

Resultaten ger inget stöd för att färre personer väljer att bedriva fårskötsel i kommuner med varg. Inte heller hittades någon skillnad i prisutvecklingen för skogsfastigheter i varg- respektive icke-vargområden. De aktuella tidsperioderna som studerats varierar mellan 7 och 17 år.

Många av de områden där vargen har etablerat sig är socioekonomiskt utsatta, vilket innebär att de kännetecknas av hög utflyttningsgrad, låg medelinkomst, låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet. Eftersom socioekonomiska faktorer påverkar människors välbefinnande, men även känsla av utsatthet, så antar författarna att detta kan påverka intensiteten i vargdebatten.

Studien baseras på data från SLU:s inventering av vargrevir, samt uppgifter om antal fårföretag, antal lösta jaktkort, älgavskjutning samt pris på skogsmarksfastigheter i kommuner med respektive utan varg. Studien är av pilotkaraktär och behöver följas upp av fler studier, både kvantitativa och kvalitativa.

Studien

Läs mer ...

Det här med acceptans...

 • Publicerad i Blogg

Jag funderade på det här med acceptans. Det är ju så viktigt att det finns acceptans för vargen

I trafiken har man hastighetsgränser, mitträcken och andra åtgärder för att skydda liv. Man har en nollvision, att i en hypotetisk framtid inte ha några döda. För att nå acceptans för detta informerar man, utbildar, bedriver lobbying osv. Det tar tid, men så småningom finner vi oss i det ena nya påfundet efter det andra, från bilbälten och framåt.

I vargfrågan arbetar man omvänt. Man anpassar målet efter vad som kan få acceptans. Och som man frågar får man svar. Klart att massor av människor helst är utan varg i den egna omgivningen om de får frågan. Det är ju enklast och mest praktiskt så. Att man har en gemensam skyldighet att vårda miljön till kommande generationer är liksom en annan sak...

Man kunde i stället göra som i trafiken. Inse att vi måste ha ett par-tre tusen vargar i Sverige för att stammen skall vara livskraftig och sen arbeta för att få acceptans för detta. Sikta på att det skall finnas allmän acceptans för två tusen vargar i Sverige i attitydundersökningen 2025, tex.

Då först kan man säga att vi arbetar med acceptans för vargen.

Jakob

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

 1. Varg
 2. Lodjur
 3. Järv
 4. Björn
 5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.