Menu

Nordulv -

Vargen i västra Småland kan vara skjuten

Den varg som setts i Ålaryd väster om Skillingaryd kan vara skjuten.

Polisen har fått en anmälan om att vargen sköts strax före midnatt i lördags. Enligt anmälaren skall ett skott hörts i området.

– Vi har ingen uppfattning om detta stämmer då det är en anonym anmälan, säger Göran Gunnarsson vid polisen till skilingaryd.nu.

Anmälan om jaktbrott har upprättats.

Läs mer ...

Varg skjuten på skyddsjakt väster om Trondheim

  • Publicerad i Norge

En varg sköts på tisdagsmorgonen i Ingdalen, Agdenes kommun, väster om Trondheim.

Vargen, som vägde 41kg, hade ännu inte gjort så mycket skada säger jaktledaren Trond Selmer Nergaard. Den tog ett lamm för ett par dagar sedan och då utlystes skyddsjakt.

Det är första vargen som någonsin skjutits i Agdenes kommun skriver Avisa Sør-Trøndelag .

Läs mer ...

Varg skadeskjuten på norsk skyddsjakt

  • Publicerad i Norge

En varg skadesköts på lördagsmorgonen i Åsnes, Hedmark.

Det var i slutet av maj som skyddsjakt utlystes efter att flera får tagits av varg.

Vargen sköts på 30 meters håll. Troligen träffade skottet högt och snuddade vid ryggen. Man har tagit prover av blod och hår som fanns på platsen.

Vargen slog runt, kom på benen igen och försvann. Den kunde spåras av hund i tre-fyra kilometer men sen tappade hunden spåret, antagligen för att vargen slutade blöda. Därför tror man inte att vargen är allvarligt skadad.

Skyddsjakten upphör på tisdag kl 12 och det är oklart om det blir förlängning.

Glåmdalen

Läs mer ...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

  • Publicerad i Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter.

Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm.

Det är första gången det är skyddsjakt på örn i Oppland och Fylkesmannen Harald Klæbo säger till NRK:

Vi tycker det är en mycket olycklig situation för båda parter och jag förstår att det är tungt för fårnäringen att mista så många lamm. Samtidigt är det dumt att ta det drastiska steget att skjuta örn.

Det finns mellan 50 och 60 par örn i Oppland nu, säger Klæbo som också berättar också att 12 av paren fick ungar 2012 enligt vad man vet. Detta är en minskning från tidigare års 15-20 par med ungar.

NRK

Läs mer ...

Även Naturvårdsverket överklagar Junseleskyddsjakten

Igår kom beskedet att Vilhelmina Södra Sameby överklagar Förvaltningsrättens dom att upphäva skyddsjaktsbesultet på Junselevargen Susi.

Nu har även Naturvårdsverket beslutat överklaga domen.

Ruona Burman, Naturvårdsverket, säger att det är viktigt att få ett klargörande om skyddsjakt går att använda som verktyg i viltförvaltningen för att förhindra allvarlig skada.

Nordulv, som överklagade skyddsjaktsbeslutet tillsammans med två andra miljöföreningar, anser inte att den skada som Susi eventuellt vållade i Junseletrakten var oundviklig och allvarlig. Naturvårdsverket kunde i god tid förutse att ett revir höll på att bildas och åtgärder för att skydda renarna kunde ha vidtagits.

Pressmeddelande

Läs mer ...

Samebyn överklagar den upphävda jakten på Susi

Vilhelmina Södra Sameby överklagar förvaltningsrättens dom som i maj upphävde skyddsjaktsbeslutet på Susi, Junseletiken.

Det var Nordulv och två andra miljöföreningar som i vintras överklagade Naturvårdsverkets skyddsjaktsbeslut.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund, säger i ett pressmeddelande att domen bristfällig. 

– Förvaltningsrättens beslut innebär att stora omställningsåtgärder krävs av samebyn, åtgärder som inte är möjliga att genomföra i praktiken.

Nordulv och de andra miljöföreningarna visade tvärtom i domstolsförhandlingarna att förberedelserna inför vinterns skyddsjakt var dåliga med tanke på den långa tid som Naturvårdsverket och samebyn hade haft till förfogande. Susi hade funnits i området sedan mars 2012, nästan ett år, när skyddsjaktsbeslutet kom.

Domen är viktig som prejudikat; den kan påverka möjligheten för naturlig invandring av varg från Finland för lång tid framöver.

 

Läs mer ...

Varg skjuten i Rendalen - skytten hävdar nödvärn

  • Publicerad i Norge

En varg som väger uppskattningsvis 50kg sköts på måndagen öster om Øvre Rendal, Norge, strax väster om nordligaste Dalarna.

Skytten hävdar nödvärn då vargen skall ha hittats i en fårflock.

Polisen kommer att utreda händelseförloppet.

Det är tredje vargen på lika många dagar som dör i Norge. I lördags blev en varg påkörd och dödad av tåg och i går morse sköts en varg på skyddsjakt.

Østlendingen

Läs mer ...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

  • Publicerad i Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen.

Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man försökt oskadliggöra, men i fyra av dessa blev det ingen föryngring och från två hade järven flyttat. Två misslyckades man med pga svåra spår- eller väderförhållanden.

Att på detta sätt gå in i lyor med ungar och oskadliggöra dem är i princip förbjudet i Norge men tillåts vid bekämpning av det man anser vara skadedjur.

Direktoratet for Naturforvaltning

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.