Menu

Nordulv -

Skyddsjakten på Susi stoppad - Nordulvs överklagan medförde inhibition

Förvaltningsrätten har stoppat skyddsjakten på Junseletiken Susi.

Det var föreningen Nordulv som strax efter tolv i dag överklagade beslutet, ett överklagande som Förvaltningsrätten alltså ansett vara tillräckligt starkt för att motivera inhibition.

Händelsen är viktigt, det innebär att föreningar som Nordulv accepteras som miljöorganisation med rätt att överklaga miljöbeslut.

Läs mer ...

Världsopinionen mot svensk rovdjurspolitik växer - 130 000 vill rädda Susi

savesusi 480px

130 000 personer har hittills skrivit under "Save Susi, Sweden's most important wolf", en namninsamling som startades för en dryg vecka sedan.

Naturvårdsverket väntas fatta beslut om skyddsjakt inom kort. Samtidig växer världsopinionen mot den svenska vargpolitiken för varje timme.

Till VK i fredags sade Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson att han inte var förvånad över det stora internationella stödet.

Han tror också att det internationella trycket kan skada Sveriges rykte i miljöfrågor.

Till namninsamlingen

 

 

Läs mer ...

Nytt skyddsjaktsbeslut i Junsele kan komma på fredagen

Naturvårdsverket förbereder ett nytt beslut om skyddsjakt på Susi i Junsele. Till Svensk Jakt säger Rikard Jansson på Naturvårdsverket att "vi är inte riktigt klara med beredningen än".

Förvaltningsrätten upphävde i går Naturvårdsverkets beslut från 11 januari, men verket känner sig inte bundet av domen.

Rikard Jansson:

– Vi ser det här som två olika situationer och fattar beslut utifrån den skadebild vi ser nu och förväntar kommer i framtiden.

Det är troligt att Naturvårdsveket fortfarande är inställd på skyddsjakt. Att ett beslut kommer på fredagen, helst på eftermiddagen, är helt i linje med praxis att försvåra ett överklagande. Man hade redan i slutet av förra veckan en plan för att fatta ett beslut på ett sådant sätt att Susi skulle hinna skjutas innan jakten stoppas av miljöorganisationernas överklaganden.

Läs mer ...

Skyddsjakten i Junsele stoppad - men hotet mot Susi finns kvar

Förvaltningsrätten meddelade idag att den upphäver Naturvårdsverkets skyddsjaktsbeslut från 11 januari.

Mer info här.

Detta innebär att grunden för det beslut som fattades 11 januari var felaktig. Förvaltningsrätten skriver att det är Naturvårdsverket som har bevisbördan och att det finns flera oklarheter. Bl.a. är det inte klarlagt att det är verkligen var vargparet som orsakat skadan på renhjorden.

Men frågan är om detta räcker för att på lång sikt skydda Susi, tiken i Junsele. Nya skyddsjaktsansökningar har lämnats in av samebyarna och Naturvårdsverket har hävdat att det nu är ett nytt läge som gör att man kan börja om från början.

Om ett nytt skyddsjaktsbeslut kommer så kan det gå fort. Nordulv fick i helgen veta att man planerade för ett muntligt beslut som skulle verkställas innan det hann bli offentligt. Susi skulle alltså skjutas innan någon miljöorganisation hann reagera. Detta hot finns fortfarande.

Dessutom var Naturvårdsverkets ursprungliga plan att vargparet skulle bort från området (dvs skjutas) när de fått valpar och uppdraget var slutfört i slutet av maj.

Susi är alltså långtifrån säker.

Läs mer ...

Fler än 20.000 gillar Nordulv!

Nu har Nordulvs båda facebooksidor tillsammans fler än 20.000 gillare

Nordulv är vår huvudsida där vi publicerar nyheter om varg och andra rovdjur. Låt vargen leva! är vår specialkampanj för varg.

Den är den största aktiva vargsidan på Facebook och har haft en stadigt ökande trend sedan licensjakten 2010.

Många gillar förståss båda sidorna och allra helst vill vi att du blir medlem i Nordulv. Anmäl dig här.

Läs mer ...

Jan Darpö, professor i miljörätt till SR: Domstolstrots av Naturvårdsverket

Naturvårdsverket tänker fatta beslut om skyddsjakt på Junseletiken Susi. Jan Darpö, professor i Miljörätt vid Uppsala Universitet, säger idag till SR Ekot att Naturvårdsverket ägnar sig åt domstolstrots.

Rickard Jansson på Naturvårdsverket försvarar beslutet med att förhållandena är nya, att det är en helt ny situation, och att man därför inte är bunden av Förvaltningsrättens inhibition.

Läs mer på SR Ekot

 

 

Läs mer ...

Junsele: Naturvårdsverket försöker kringå Förvaltningsrättens inhibition

Naturvårdsverket försöker hitta sätt att kringå den inhibition av jakten i Junsele som Förvaltningsrätten fastslagit fortfarande gäller uppger källor på Naturvårdsverket.

Genom att peka på att förutsättningarna förändrats, bl.a. genom att påstå skadorna skulle vara mycket större än tidigare och att tiken är i ett något annat område, vill man slippa känna sig bundna av jaktstoppet.

Planen är alltså fortfarande att skyddsjakten skall äga rum denna vecka.

Läs mer ...

Jakten på vargtiken Susi återupptas kanske denna vecka

De senaste uppgifterna om vargtiken Susi i Junseletrakten är att jakten åter kan vara igång om ett par dagar.

Turerna har varit många.

Om jakt skall kunna återupptas redan denna vecka måste Förvaltningsrätten fatta ett snabbt beslut, något som Naturvårdsverket hoppas på.

– Vi behandlar ärendet skyndsamt och försöker att få det färdigt. Men det blir inget beslut idag eller imorgon, kanske i slutet av veckan. Det krävs mycket kommunicering, säger Roger Olausson på Förvaltningsrätten till Allehanda.se.

Tidigare på måndagen rapporterade Rovdjursföreningen att tiken inte får röras så länge utredning pågår hos Förvaltningsrätten.

Detta gick på tvärs mot helgens uppgifter till Nordulv om att Naturvårdsverket avser fatta ett muntligt beslut på tisdag morgon som verkställs omedelbart innan någon hinner överklaga. Ruona Burman vid Naturvårdsverket kommenterade uppgifterna i P4 Västernorrland på måndag förmiddag. Hon påstod att allt var osanning.

Men på eftermiddagen säger alltså Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket, till Allehanda.se:

– Vi kommer att ta ett beslut om ny skyddsjakt nu i veckan

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.