Menu

Nordulv - Nordulv - Stadgar

Efter Kolmården: Nu tas varje chans att ifrågasätta varg

Efter söndagens dödsfall i ett varghägn i Kolmården tas varje chans att ifrågasätta vilda vargar.

Igår fattade Länsstyrelsen i Värmland beslut om skyddsjakt på tre vargar i Filipstads kommun, en kvinna rapporterade att hon varit nära de tre vargarna på söndag kväll. Vargarna har inte vållat någon allvarlig skada vilket är vad som krävs för skyddjakt enligt EU:s regler.

Idag skrivs det så om en "orädd" varg i Västerfärnebo i Skultunareviret i Västmanland.

Vargen i Västerfärnebo har inte heller den vållat någon allvarlig skada men ortsbor tycker att den uppträder oskyggt. Roland Ström är dock inte säker på att det är ett onormalt beteende. "Jag vet inte, men det är djävligt otrevligt" säger han till Jakt & Jägare.

Det var i Skultunareviret som två vargar skyddsjagades i vintras på mycket lösa grunder.

Läs mer ...

Efter Kolmården: Rekordsnabbt skyddsjaktsbeslut på tre vargar i Värmland

Tre vargar skall få skyddsjagas vid Forshyttan i Filipstads kommun har Länsstyrelsen i Värmlands län beslutat.

Beslutet fattades rekordsnabbt
En incident med varg skall enligt skyddsjaktsansökan ha inträffat på söndag kväll, dagen då en kvinna dödades i varghägnet i Kolmårdens djurpark. Redan på tisdagen, mindre än två dygn senare, var beslutet fattat.

Ej i media
Incidenten i söndags har knappast nämnts alls i media innan beslutet fattades. Vanligen brukar vargincidenter genast publiceras.

Tre vargar
Att skyddsjakt utdöms för tre vargar samtidigt är mycket ovanligt

Lässtyrelsen skriver:

Länsstyrelsen fick 120618 en anmälan om att en person med en tax blivit närgånget uppvaktad av minst tre vargar i närheten av Forshyttan 120617 kl 22.30. En varg höll sig på ca 3 meters avstånd från personen trots att hon skrek högt och slog mot vargen med en kraftig slana. Personen lyckades hålla vargen på vstånd samtidigt som hon ringde till en granne om hjälp. Vargarna försvann ut i skogen först när grannen anlände med bil. Vargarnas närgångna beteende har dokumenterats av Länsstyrelsens rovdjursansvarige.

I beslutet står också:

Det bör inte vara ett självändamål att behålla vargar med ett problematiskt beteende i en situation där vargstammens framtid inte är beroende av de nu aktuella vargarnas överlevnad, vare sig på kort eller lång sikt.

Jakten får pågå till 31 juli 2012

2012-06-19 beslut skyddsjakt

Läs mer ...

Giftdränkta svampar funna i Norge

  • Publicerad i Norge

Under pingsthelgen fann en vandrare i Trømborgfjella i Indre Østfold svampar som var indräkta med blod och fyllda med råttgift.

Det var den medföljande hunden som plötsligt skar ut åt sidan och kastade sig över svampen som ägaren fick dra ur munnen på den. I närheten av den första svampen fanns ytterligare en säger Ellen Brekke, Follo polisdistrikt, till Dagbladet.

Fyndet sätts naturligtvis i samband med varg; sånt har gjorts förr, säger Brekke.

Det har inte hittats fler svampar i området och såvida inte fler upplysningar kommer in avskrivs fallet.

Läs mer ...

"Bäverjägarna" - provsvar kommer först till hösten

Beslut om åtal mot de fem män som i maj häktades misstänkta för grovt jaktbrott i norra Dalarna dröjer.

Man väntar på provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium men polisens utredningschef Christina Brunell säger nu att besked knappast kommer förrän till hösten.

– Männen är släppta så det innebär inget för utredningsarbetet att vi får vänta, säger hon till Jaktjournalen.

Läs mer ...

Lars Furuholm avgår

Länsstyrelsen Värmlands rovdjursansvarige Lars Furuholm avgår i protest mot rovdjurspolitiken.

Han säger till P4 Värmland att regeringen driver en ogenomtänkt hastigt påkommen politik för att till varje pris undgå att hamna i EU-domstolen.

Motsättningarna mellan vargkramare och varghatare har nu blivit större än någonsin.

Läs mer ...

200 000kr kostade Skultunaskyddsjakten

I slutet av mars sköts två vargar på skyddsjakt i Skultunareviret i Västmanland.

I två och en halv månad pågick jakten. Den hade begärts av Walter och Gunilla Preiholt, ägare till Rörbo gård, med uppbackning av bl.a. LRF, Svenska Fåravelsföreningen och Jägareförbundet.

Jakten skulle ske på i första hand två föräldradjur för att reviret skulle splittras. De vargar som slutligen sköts var en knappt årsgammal hanne och en tik.

Länsstyrelsen har nu börjat ställa samman kostnaderna för jakten. Uppskattningsvis kommer notan att sluta på uppåt 200 000kr säger Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig, till Jakt & Jägare. Arvoden på mellan 175kr och 300kr per timme har betalats ut till anlitade jägare och en helikopter har anlitats för c:a 50000kr.

Enligt uppgift från Olov Trosten, regionombud för Rovdjursföreningen i Västmanland, har Rörbo gård tidigare fått 240 000kr i ersättning för rovdjursstängsel.

Trosten påpekar också att fårägaren säger att fåren sprängt stängslet och kommit ut medan stängslet i själva verket var så dåligt att fåren passerade ut och in utan svårigheter.

Efter attacken var flertalet skadade får på utsidan av staketet, vilket talar för att vargarna aldrig var inne i hagen. Det fanns några skadade i hagen, men de hade sannolikt gått tillbaka in i hagen efter attacken avslutar Olov Trosten.

Nordulv ifrågasätter varför begränsade privata intressen skall få belasta samhällsbudgeten i så stor omfattning.

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.