Menu

Nordulv - Nordulv - Stadgar

Flest älgar sköts i Riala - trots påstådda vargproblem

Länsstyrelsen i Stockholms län har nu publicerat statistik över älgjakten 2011-2012.

Flest älgar totalt fälldes i Riala där 97 sköts, detta trots att vargreviret har påståtts fullständigt förstöra förutsättningarna för jakt. Förstaplatsen delades med Roslagsbro.

Flest älgar per hektar sköts i älgvårdsdistrikten i Hallstavik och Rimbo där 3,19 respektive 3,13 älgar sköts per 1 000 hektar. I Riala sköts 3,05 älgar per hektar vilket är fler än tilldelade 2,67 per hektar.

Totalt hade 1 961 älgar tilldelats länets jägare och 1 146 älgar sköts totalt.

Statistik

Läs mer ...

Sköts Torsbyvargen på extratilldelad skyddsjakt?

En varg sköts igår i Vitsand i norra Värmland, strax norr om det område där skyddsjakt utlystes i vintras utan att kunna fullföljas. Vargen sköts med hänvisning till §28, nödvärnsrätten, när den angrep får.

Skyddsjakten i vintras kom till stånd efter att en varg visat sig nära bebyggelse vid Fensbol/Utterbyn. Vargen sades uppträda oskyggt men någon egentlig skada vållade den aldrig. Vargen fick skyddsjagas under februari men hittades aldrig.

Vargen som sköts igår had angripit får i Vitsand någon mil norr om vinterns skyddsjaktsområde. I de första rapporterna på lördagen framkom bara att vargen dödat ett får, skadat ett annat och skjutits av fårägaren.

Till NWT sade vakthavande polisbefäl Matts Gärdling på lördagen att förundersökning om grovt jaktbrott skulle inledas och att händelsen skulle utredas på sedvanligt sätt.

-I det här läget gör vi ingen skillnad på om det var befogat eller inte utan det får utredningen visa, tillade Matts Gärdling.

Men det blev ingen förundersökning. Enligt dagens mediarapporter har åklagaren beslutat att den inte skall inledas. Matts Gärdling säger nu:

-Men en anmälan skrivs ju, i det här fallet är det väl mer en formell procedur.

Idag sägs också att fårägaren gjort allt efter alla konstens regler; ropat och skjutit varningsskott. Om detta nämndes inget igår. Inte får vi heller veta om fåren var väl skyddade av stängsel

Vi i Nordulv undrar:

Varför ändrar sig åklagaren? Varför är det inte längre nödvändigt med en förundersökning om grovt jaktbrott som är praxis vid liknande fall, trots att det igår sades att det skulle göras?

När skrivs anmälan? Man kan tolka Matts Gärdling som att den ännu inte är skriven. Trots detta har åklagaren beslutat att inte inleda förundersökning.

Varför nämndes aldrig rop och varningsskott igår? Man kan inte komma ifrån misstanken att det kan vara en efterhandskonstruktion.

Vilken kvalitet hade stängslen?

Kan det möjligen vara så att myndigheterna tolererade att vargen sköts igår oavsett om §28-kraven formellt var uppfyllda eftersom man hade vinterns misslyckade skyddsjakt i minne? Att vargen sköts på en informell "extratilldelad" skyddsjakt?

2012-02-07 Skyddsjaktsbeslut

2012-05-20 NWT

Läs mer ...

Fårägare sköt varg i Torsby - Polisen: ingen förundersökning behövs

En fårägare sköt på lördagsmorgonen en varg i Vitsand två mil norr om Torsby i Värmland.

Polisens vakthavande befäl, Matts Gärdling, säger till NWT att vargen har dödat ett får och skadat ett annat så svårt att det var tvunget att avlivas direkt. I samband med att vargen angrep det andra fåret sköt djurägaren vargen till döds.

Enligt polisen har ägaren agerat korrekt och åklagare kommer inte att inleda någon förundersökning.

Praxis är att anmälan om grovt jaktbrott upprättas vid fall där det hävdas att varg skjutits i nödvärn med hänvisning till §28. Det är oklart om det skett i detta fall.

För knappt en månad sedan sköts en varg i en fårhage i Hälsingland (NU).

Läs mer ...

Lagade viltstängsel - hotas av böter

För bara drygt en vecka sedan en varg hittades påkörd på E18 i Roslagen efter att viltstängslet gång på gång klippts upp med flit för att varg skall lockas att gå ut på den hårt trafikerade motorvägen.

Christer Hofström vid APU (Anti Poaching Unit) tröttnade på det ständigt uppklippta stängslet. Varken Svevia eller polisen hade tid att komma och laga det så han for själv ut och parkerade sin bil vid sidan av motorvägen med varningsblinkers påslagen för att göra vad han kunde för att få ordning på stängslet.

En trafikpolis såg honom och ville bötfälla honom med 1500kr, något som Christer bestrider. Han hävdar att han handlat i nöd och ångrar inget.

-Jag kommer att åka ut igen. Jag vill inte se någon mer olycka säger Christer Hofström till Norrtelje Tidning.

Läs mer ...

Besiktningsman säker - vildsvin dödade får

En död tacka hittades i förra veckan på en gård mellan Eringsboda och Holmsjö i Blekinge.

Lasse Carlsson, besikningsman med 20 års erfarenhet av riven tamboskap, säger till ATL:

– Jag är i princip hundra procent säker. Det är skador som inte kan tillfogas av något annat djur än ett svin med betar

– Det är sättet att dräpa. När man har hållit på så länge som jag så vet man hur det ser ut när det är varg eller björn som anfaller, eller för den delen lo, räv eller hundar. Då ser det inte ut så här, säger han och fortsätter:

– När vi flådde tackan hittade vi perfekta avtryck av betarna som är vridna snett utåt och som har gått ungefär tre centimeter in i kroppen.

Läs mer ...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv.

Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver:

”Med ett så stort antal järvar inom samebyns marker påverkas självklart antalet renar. Förlusterna är stora till rovdjuren. Det utrymme som finns för slakt av ren minskar för varje år. Skadan för samebyn av rovdjursförlusterna är mycket kännbar”

Man säger också att järvarna gör renskötarna oroliga och att den psykosociala situationen har försämrats. Enligt samebyn skall det finnas järvar som härjar dagligen i renhjorden.

Man ber att få skjuta upp till tre järvar.

VK

Läs mer ...

Misstankarna inte försvagade

Misstankarna mot de fem män som sitter häktade för misstänkt grovt jaktbrott i norra Dalarna kvarstår och har inte försvagats säger åklagare Åse Schoultz till Svensk Jakt.

I lördags lättades restriktionerna så att de nu har tillgång till radio, tv och tidningar.

- Jag gjorde bedömningen att de därigenom inte skulle kunna försvåra utredningen, säger Åse Schoultz som skall väcka åtal senast 23 maj.

Läs mer ...

Björn skjuten vid Grövelsjön

En björn skjöts på tisdagskvällen på Långfjället vid Grövelsjön i nordligaste Dalarna.

Skytten hänvisar till §28, att björnen skjutits i nödvärn för att den anfallit renar.

Som alltid när det hänvisas till nödvärn inleder polisen en förundersökning om eventuellt grovt jaktbrott.

DT

Läs mer ...

Skyddsjakt på två björnar i renområden

Vapsten sameby får tillstånd för skyddsjakt på en björn i Storumans kommun.

Samebyn har ansökt om att få fälla en björn som fört sig bland renar i kalvningslandet på Södra Storfjäll vid Vinterträsk. Tillståndet för skyddsjakt gäller mellan 11 och 21 maj . Jakten får starta när björnen finns i eller i närheten av renhjorden med kalvande vajor, skriver Länsstyrelsen i beslutet från den 11 maj. (VK)

Även Mala sameby har fått tillstånd för skyddsjakt på en björn

Tillståndet gäller i gränstrakterna mellan Malå och Sorsele kommun där en renhjord på 2500-3000 renar befinner sig.

Inga döda renar har hittats än så länge, men kalvningen har börjat och samebyn befarar att björnen kan komma att börja jaga och skingra renflocken. (VK)

 

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.