Menu

Nordulv - Nordulv - Stadgar

Ej klarlagt att Grycksbovargen var skadad efter påkörningen

Den varg som påkördes utanför Grycksbo den 5 januari och därefter sköts vid eftersök en vecka senare har nu obducerats.

Vid eftersöket träffades den av två skott, ett i främre delen av bröstkorrgen och ett i nacken/halsen. Båda skotten har varit dödande.

Skotten orsakade bl.a. kraftiga skador i höger framben.

Efter påkörningen påstods att vargen skulle varit halt och släpat ett ben efter sig. Obduktionen har inte funnit något som tyder på det. Dock försvårades undersökningen av skottskadorna i frambenet.

Det antogs också att vargen skulle ha haft inre skador. Inte heller det kunde obduktionen visa:

-Det sågs inga tecken på färska blödningar i tarm, slida, livmoder eller urinblåsa.

Eftersöket motiverades med att vargen var skadad, något som obduktionen alltså inte kunnat visa.

Läs mer ...

22 björnar skyddsjagade i Jämtland på en månad

22 björnar har skjutits på skyddsjakt i Jämtlands län den senaste månaden.

Det är mer än dubbelt jämfört med tiidgare år och eftersom det fortfarande finns mycket snö i fjällen tror man att det kommer att bli fler.

 

– Vi har otroligt mycket snö kvar i fjällen. Just nu kalvar vajorna och då försöker de hitta små fläckar som det inte är snö på, och utöver det så är det djup snö, så kalvarna kan inte komma undan björnarna när de kommer upp på fjället berättar Helena Eriksson, enhetschef på Naturvårdsenheten, för SR Jämtland.

Läs mer ...

Vargkadaver hittat utanför Molkom

Ett kadaver, förmodligen av varg, har hittats i sjön Östra Örten norr om Molkom i Värmland.

Kadavret har legat länge i vattnet och var starkt förruttnat men allt tyder på att det är en varg. Kadavret har skickats till SVA för analys.

En anmälan om jaktbrott har upprättats av polisen skriver NWT.

Läs mer ...

Stor händelse: Två genetiskt viktiga vargar har bildat reviret Prästskogen

Den genetiskt värdefulla hanvargen Boris från Galvenreviret i Hälsingland har bildat ett nytt revir tillsammans med en tik från norska Kynnareviret, också hon av stort genetiskt värde. Reviret skall heta Prästskogen.

– Den här hannen är viktigt för att minska inaveln i den svenska vargstammen. Han kommer från Ryssland och upptäcktes 2007 i Galven. Sedan dess har han fått tre kullar, säger Ruona Burman, samordnare för viltfrågor på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Tiken i Galvenreviret har inte varit synlig sedan 2010, hannen var kvar med valpar under den följande vintern men har inte setts sedan dess. Att vargen fortfarande lever upptäcktes i samband med DNA-analyser av spillning som länsstyrelsen i Gävleborgs län samlade in i gamla Skrälldalsreviret i mars.

Det nya reviret ligger sju mil nordväst om Galven; nordväst om Ljusdal.

Tiken kommer från Norge och är avkomma till en annan rysk varg som upptäcktes år 2007 i Kynna. Hon har på senare tid funnits i Haveröområdet längre mot nordväst, upp mot Ånge till.

Läs mer ...

Pierre Schellekens, EU-kommissionen: Biologisk mångfald är viktigt

  • Publicerad i EU

Pierre Schellekens som leder EU-kommissionens kontor i Stockholm säger till Värmlands Folkblad apropå vargfrågan:

-Vi försöker förklara att biologisk mångfald är viktigt; de flesta biotoper är gränsöverskridande. Arter försvinner hela tiden i snabb takt och därför finns det en EU-lagstiftning som vi skall se till att den respekteras.

Schellekens säger också att han inte vet när överträdelseärendet som EU har öppnat mot svenska regeringen skall slutföras. Man försöker lösa frågan i samarbete och avvaktar därför tillsvidare med att gå till domstol.

Han avslutar:

– Jag tror att det går att kombinera en livskraftig vargstam med respekt för människors livskvalitet.

Läs mer ...

Åter avslag på skyddsjakt i Lindesberg

Fyra fårägare i Lindesbergs kommun som i februari fick avslag på en skyddsjaktsansökan för varg överklagade men även Naturvårdsverket avslår ansökan.

I sitt överklagande menar fårägarna att vargarna i området uppvisar ett riskbeteende som stängsel inte biter på men Naturvårdsverket gör bedömningen att det inte finns tillräckliga skäl för skyddsjakt och har nu beslutat att avslå överklagandet. (NA)

Läs mer ...

Styrelsen

Styrelsen 2015

Kontakt: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress: Box 4022, 650 04 KARLSTAD

Läs mer ...

"Bäverjägarna" fortfarande misstänkta för jaktbrott

De fyra män som suttit häktade i två veckor släpps ur häktet eftersom det inte längre finns risk för att de försvårar utredningen.

Miljöåklagare Åse Schoultz betonar dock att de fortfarande är misstänkta för grovt jaktbrott.

Det var för drygt två veckor sedan som de fyra anhölls pga misstanke om vargjakt i norra Dalarna. De påstår att de var ute för att jaga bäver.

En femte man som häktades något senare än de andra sitter fortfarande häktad.

Läs mer ...

10 får dödade i norra Uppland, enligt uppgift av varg

Tio får dödades av en varg på måndagsmorgonen på Hans Mattssons gård i Skållbo utanför Skärplinge.

Besiktningsmannen från Länsstyrelsen har sett till att det kommit upp akutstängsel. Det bör betyda att stängslingen var bristfällig när fåren dödades.

 

För tio år sedan dog 20 av Hans får i ett liknande angrepp. Då dödades sammanlagt 120 får i Uppland och en varg fälldes senare genom skyddsjakt.

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.