Menu

Nordulv -

Lena Ek tvekar om vargjakt i vinter

Det har hänt mycket i vargfrågan idag.

I morse kom Naturvårdsverket med ett yttrande om att 380 vargar behövs för en livskraftig vargstam i Sverige. Strax därefter deklarerade miljöminister Lena Ek att regeringen skulle förorda 180 vargar, något som de flesta miljöorganisationer upplevde som ett hån. Skarpa uttalanden kom från både WWF och Naturskyddsföreningen såväl som flera politiska partier (MP, V).

I lunchekot, kl 12.30, uttalade sig Lena Ek bestämt: "Det blir vargjakt kommande vinter men den kommer i första hand att ha ett genetiskt syfte".

Eftermiddagen fylldes av diskussioner på bloggar, i sociala medier och i radio. Bl.a. blev Lena Ek intervjuad i Studio Ett, en intervju hon plötsligt avbröt. Var det för att frågorna började bli för känsliga?

Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen sade till Studio Ett: "Miljöminstern hoppar i knät på jägarkårens extremister. Jag ser fram emot en EU-dom där Sverige fälls"

I Rapport kl 18 i SvT var så Lena Ek inte längre lika säker på vargjakt i vinter; "vi kommer att lägga ett förslag om urvalsjakt" var hennes besked.

Det tycks alltså vara så att dagens hårda debatt har fått Lena Ek att mjukna en aning. Nu är det inte riktigt lika självklart med vargjakt i vinter.

Läs mer ...

Lena Ek: Det blir vargjakt kommande vinter

Det blir vargjakt kommande vinter men den kommer i första hand att ha ett genetiskt syfte säger miljöminister Lena Ek i en intervju i Ekot idag.

Hon säger också att  hela denna diskussion är svår men att det finns stora möjligheter att EU accepterar detta.

Naturvårdsverket har idag sagt att Sverige måste ha en större vargstam än idag, minst 380 vargar, för att vara långsiktigt hållbar även om regeringens åtgärder för att förstärka vargstammen lyckas. Hittills har det inte gått så bra för regeringen att förstärka vargstammen men Lena Ek tänker trots detta driva linjen att Sverige bara skall ha 180 vargar.

SR

Läs mer ...

Lena Ek kör över Naturvårdsverket - 180 vargar räcker

Lena Ek kör över Naturvårdsverket och tänker rekommendera ett tak på 180 vargar i Sverige.

Tidigare idag har Naturvårdsverket förklarat att minst 380 vargar behövs i Sverige för att vargstammen skall bli långsiktigt livskraftig, men endast under förutsättning att regeringens plan för förstärkning av vargstammen till 2014 kan fullföljas.

Hittills talar mycket lite för att regeringen lyckas förstärka vargstammen som tänkt. Försöken med flytt av vargar från renbetesområden har misslyckats, likaså har planerna på utplantering av valpar uppfödda i djurpark inte fungerat i praktiken.

Lena Ek kan i sitt uttalande idag inte förklara hur man tänker klara att göra stammen livskraftig. Hon säger bara att det krävs ytterligare förstärkningar och att målet kommer att ta några år att nå.

Naturvårdsverket säger att om den svenska vargstammen ska bestå av 180 vargar krävs betydligt högre invandringstakt än hittills och kontinuerligt fortsatta aktiva åtgärder för genetisk förstärkning.

Läs mer ...

Naturvårdsverket: Sverige behöver 380 vargar

380 vargar behövs för att den svenska vargstammen långsiktigt skall bevaras säger Naturvårdsverket idag. En förutsättning är att planerade åtgärder för att genetiskt förstärka vargstammen de närmaste åren lyckas.

Siffran 380 är en ungefärlig siffra beräknad utifrån förutsättningarna att 38 vargpar får valpar varje år, att det kommer in sju nya vargar per decennium som får valpar och att vi lyckas med att genomföra de åtgärder för att minska inaveln i vargstammen som riksdagen beslutat om fram till 2014, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Om den svenska vargstammen skulle bestå av 180 vargar krävs betydligt högre invandringstakt än hittills och kontinuerligt fortsatta aktiva åtgärder för genetisk förstärkning. Antalet vargar som behövs är som sagt helt beroende av den naturliga invandringen och hur den genetiska förstärkningen av vargstammen går i Sverige, säger Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket

Läs mer ...

Gianluca är i mål!

Gianluca Gaudenzi som cyklar i Pessinkivargens har nu äntligen nått målet Kivikiekki i norra Karelen.

Vi fick ett vykort från honom idag. Där står:

Har kommit till mål i Kivikiekki, efter 2857km och 3 månader på cykeln. Den 53 etapp från Ala-Vuokki på 145 km krävde 16 timmar och jag ankom den 14 okt. kl 00:05. Vänner väntade med festlig middag och vi skålade för en lyckad "Biking for Wolves"

Gianluca berättar mer i sin blogg


Visa Biking for wolves på en större karta

Läs mer ...

Susi - den genetiskt viktiga vargtiken - finns i Västernorrland

Susi, den genetiskt viktiga tiken som flyttades flera gånger förra vintern, finns i Västernorrland.

Vid den senaste flytten i februari i år tog man bort hennes sändarhalsband eftersom huden var irriterad. Sedan dess har man inte vetat var hon är men nu är hon alltså återfunnen.

Susi rör sig i vinterbeteslandet för två samebyar och länsstyrelsen i Västernorrland för en dialog med de berörda. Man avvaktar spårsnö för att kunna fortsätta inventeringarna.

Naturvårdsverket

Läs mer ...

Varg påkörd och dödad i Västerdalarna

En varg påkördes och dödades av en personbil i höjd med Lima kraftstation på lördagsförmiddagen.

Polisen misstänker inget brott och händelsen utreds som vanlig viltolycka.

Därmed har minst två, kanske tre, vargar påkörts i Dalarna sedan i onsdags.

På onsdagsmorgonen dödades en varg vid Rotbodarna i Falu kommuns nordligaste delar och på fredagmorgonen påkördes ett djur som tros vara varg öster om Svärdsjö. Detta djur har inte återfunnits trots eftersök.

Läs mer ...

En eller två vargar påkörda i Falu kommun

Minst en varg har de senaste dagarna blivit påkörd i Falu kommun.


Visa 2012-10 De två händelserna på en större karta

Natten mot onsdagen blev en varg påkörd och dödad vid Rotbodarna i kommunens nordligaste delar. Bilen skall enligt polisen ha haft körförbud.

Ytterligare en viltolycka inträffade på fredagsmorgonen. Vad man tror var en varg påkördes vid Österbyn, Svärdsjö. Djuret försvann från platsen och man vet inte om det är skadat men eftersök har samordnats.

Läs mer ...

Gianluca är nära Hossa - 20 mil kvar

Gianluca Gaudenzi som cyklar i Pessinkivargens spår finns nu i trakten av Hossa 8 mil söder om Kuusamo.

Han har under tre  månader cyklat mer än 2500km och ännu återstår en tiondel innan han är framme vid målet i norra Karelen.

Resan har inneburit många svårigheter. Senaste i natt tvingades han avbryta eftersom axeln till släpvagnen åter gått av. Den reservaxel som han väntat på har inte nått fram och han funderar nu på vad att göra där han befinner sig längst bort i östra Finland strax intill ryska gränsen.

Gianluca berättar mer i sin blogg


Visa Biking for wolves på en större karta

Läs mer ...

Varg skjuten i Färila

En varg sköts på måndagen under jakt vid Roskölen utanför Färila. Jägaren åberopar §28.

Jägarens hund blev biten av vargen och så allvarligt skadad att den senare dog.

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.