Menu

Nordulv -

Misslyckad förhandling om Junselereviret

Vargparet som bildar revir i norra Ångermanland får inte vara kvar.

Det står klart efter en träff på Vilhelmina stadshotell mellan Naturvårdsverket och samebyarna i området idag.

Rennäringen kräver att vargparet flyttas. Om inte kommer det omedelbart att ansökas om skyddsjakt.

Vargtiken i reviret, Susi, är den finskryska varg som under fjolåret flyttades tre gånger söderut från renbetesområde utan framgång. Efter varje gång återvände hon. Man har tidigare sagt att en fjärde flytt inte är möjlig, men det skall nu ändå övervägas. Susi har invandrat österifrån och hennes gener är vore ett viktigt bidrag till vargstammen i Sverige.

– Min förhoppning är att vargparet ska få valpar till våren men det måste då ske i ett annat område säger Ruona Bergman på Naturvårdsverket till SR P4 Västernorrland.

Läget är mycket kritiskt. Dels kommer samebyarna att inom kort flytta renar till vinterbete i området, dels ställer EU starka krav på Sverige att visa att planen för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen är hållbar. Om Susis revirbildande misslyckas äventyras hela den svenska rovdjurspolitiken.

Läs mer ...

En varg skjuten i Norge idag

  • Publicerad i Norge

En varg sköts vid lunchtid i Rendalens kommun i Norge, strax väster om nordligaste Dalarna.

Därmed har två vargar skjutits i Hedmark under den norska licensjakten. Den 17 oktober fälldes en varg i Engerdal kommun.

Spårningen startade igår. Vargen blev skjuten på första försöket och blev liggande på skottplatsen säger en av jaktdeltagarna Esten Vingelen till nationen.no.

Förutom de två fällda vargarna blev en varg påskjuten den 7 oktober. Ingen vet vad som hände med den och den har därför dragits av från kvoten om fyra vargar för regionen.

Läs mer ...

Regeringen om vargfrågan: Vi är färdiga med EU

  • Publicerad i EU

Fyra regeringsföreträdare, däribland miljöminister Lena Ek, skriver idag på bl.a. Correns och Borås Tidnings debattsidor att de inte längre ser några skäl till att EU skall fortsätta lägga sig i den svenska rovdjursförvaltningen och jakten på varg.

De fyra skriver att man vill ha färre vargar med bättre genetisk variation och artikeln avlutas:

Sverige har genom kontinuerliga kontakter med EU-kommissionen nu levererat allt som den efterfrågat sedan den inledde överträdelseärendet om den svenska licensjakten på varg 2010 och 2011. Det gör också att vi inte längre ser några formskäl till att hålla Sveriges ärende vid liv. Därmed kan Sverige få tillbaka sitt handlingsutrymme i rovdjursfrågor och utveckla den regionalt förankrade förvaltning regeringen sjösatt.

De som undertecknat debattinlägget är Miljöminister Lena Ek (C), vice ordförande Riksdagens miljö- och jordbruksutskott Bengt-Anders Johansson (M), miljöpolitisk talesperson Anita Brodén (FP) och miljöpolitisk talesperson Irene Oskarsson (KD).

Vi väntar på besked om vad EU tycker om saken.

Länk till artikeln i Corren

Läs mer ...

Trafikdödad varg var hund

[uppdaterad]
Det djur som i morse påkördes väster om Gävle har visat sig vara en hund.

En hundvakt ringde i morse polisen och berättade att han tappat bort sin hund rapporterar Arbetarbladet.

Läs mer ...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra.

Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom 13:30 på lördagen, det andra 13:50.

Den ena händelsen inträffade i Gransjölandet utanför Stugun skriver Jaktjournalen. Tidningen skriver att mannen skulle genskjuta ett gångstånd som han trodde var på älg men när han kom in på kort avstånd anföll plötsligt en björn och mannen tvingades skjuta björnen för att freda sig själv.

Vi har ingen uppgift om var den andra händelsen inträffat.

Björnarna kommer att beslagtas och anmälan om grovt jaktbrott kommer att upprättas.

Läs mer ...

Flyttvargen Susi har en partner i Junseletrakten

Den genetiskt viktiga flyttvargen Susi har följe med en hanvarg där hon befinner sig i Junseletrakten i norra Ångermanland.

Spillning har ananlyserats och det finns inte längre någon tvekan. Därmed finns förutsättningar för ett revir och föryngring i det mellannorrländska skogslandet, något som vore oerhört viktigt för den genetiska förstärkningen av den svenska vargstammen.

Källa: SvT Mittnytt

Läs mer ...

Potočnik om Lena Eks EU-möte - två minuters snack i förbifarten

  • Publicerad i EU

Miljöminister Lena Ek hade igår ett "informellt möte" med EU-kommissionär Janez Potočnik rapporterar bl.a. Svensk Jakt och regeringskansliet.

Lena Ek, som ansetts ha goda möjligheter att ta för sig i EU-sammanhang, skall vid mötet ha tagit upp Naturvårdsverkets rapport om gynnsam bevarandestatus för varg.

EU-kommissionären tycks inte lägga någon större vikt vid mötet med Lena Ek. På twitter skriver han:

"Nothing to comment. Two minutes chat on the margins of the Envi Council. Hardly qualifies as an informal meeting."

Läs mer ...

Centerpartiet vill ha så få vargar som möjligt - 180 är för mycket

Vi anser att det ska finnas så få vargar som möjligt säger Centerpartiets vice ordförande Anders W. Jonsson efter att miljöminister Lena Ek (C) med budet 180 vargar lagt sig på mindre än hälften av Naturvårdsverkets önskemål om 380 vargar i Sverige för en livskraftig vargstam.

Jonsson fortsätter:

- Genom att aktivt arbeta med att förstärka genetiken i den svenska vargstammen bör det vara möjligt att få ner nivån under 180 vargar.

– Så fort EU-kommissionen har godkänt förvaltningsplanen bör det därmed vara möjligt att återuppta licensjakten. Förhoppningsvis kan de ske redan till vintern.

Centerpartiet

 

Läs mer ...

Ockelbovarg skjuten - troligen rätt varg säger jaktledaren

En varg sköts på söndagsmorgonen i en villaträdgård i Ockelbo.

Jakt på varg hade då pågått i nästan två månader; först efter beslut av polisen och sedan av länsstyrelsen.

Vargen sköts när den jagade en katt.

Jag bedömer den som en vuxen hanvarg och jag tror det är rätt varg vi skjutit säger jaktledaren till Jakt & Jägare.

Den märkliga beslutsprocessen där länsstyrelsen och polisen arbetat i symbios har JO-anmälts av Nordulv.

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.