Logo
Skriv ut denna sida

Gianluca cyklar för vargen - Nordulv har träffat honom

Gianluca Gaudenzi Gianluca Gaudenzi Foto: Jakob Norstedt-Moberg

Gianluca Gaudenzi cyklar i Pesinkivargens spår. Han började i Galven i Hälsingland för en dryg vecka sedan. Nordulv träffade honom idag vid Gillhov sydost om Svenstavik i södra Jämtland.

Tio mil söder om Östersund, vid en spegelblank sjö, hittar jag Gianluca. Han har slagit läger vid en klippstrand ett par hundra meter från närmaste väg, omöjlig att hitta utan vägbeskrivning.

Gianluca Gaudenzi - Biking for wolvesGianluca berättar med intensiv blick för mig om sitt projekt som består av två delar.

Dels vill han vill dokumentera de trakter där Pesinkivargen passerade innan den i Galven bildade revir. Där har den med tre vargkullar försett den svensk-norska vargstammen med nytt och ovärderligt genetiskt material.

Dels vill han agera för att rädda vargen i Sverige. Han vill bilda opinion för att vargen behövs och han vill samla tillräckligt många namnunderskrifter för att EU skall kunna tvinga Sverige att stoppa jakten på varg. Det är inte gjort i en handvändning. En miljon röster behövs, varav något hundratusental svenska. Men Gianluca är övertygad om att bara vi hjälps åt alla vi som värnar varg, över grupp och föreningsgränser, så kommer vi att lyckas.

2012-07-24 gianluca 1

Foto: Jakob Norstedt-Moberg

Gianluca fotograferar, träffar människor,  observerar och undersöker kilometer efter kilometer av den långa vägen till finska Karelen. Eftersom vägen är lång och går genom mycket glesbefolkade trakter är han beroende av solcellspaneler för laddning av mobil och dator. Av Nordulv fick han idag en diktafon som han behöver för att spela in alla intervjuer han gör. Det han nu önskar sig mest av teknik är en videokamera att montera på sin cykel för att kontinuerligt dokumentera färdvägen.

Packningen drar han på en liten släpvagn efter sin ganska slitna cykel. Han har inte mycket mat med sig utan äter det som står tillbuds efterhand under resan. Men den enkla dieten stör honom inte; han har tidigare bland annat levt på stenålderskost av magraste slag under långa skidexpeditioner i Jämtlandsfjällen.

Nu närmar sig Gianluca Östersund. Därefter kommer han att forsätta efter E45:an mot Lappland och Tornedalen. I september räknar han med nå sitt mål i Karelen.

Vill du stödja honom? Betala en slant till vårt plusgirokonto 141220-4. Märk betalningen med Gianluca.

Nordulv kommer att löpande rapportera från hans resa. Följ också hans blogg.

Senast ändradonsdag, 25 juli 2012 20:36
© Nordulv 2013