Logo
Skriv ut denna sida

Efter Kolmården: Rekordsnabbt skyddsjaktsbeslut på tre vargar i Värmland

Tre vargar skall få skyddsjagas vid Forshyttan i Filipstads kommun har Länsstyrelsen i Värmlands län beslutat.

Beslutet fattades rekordsnabbt
En incident med varg skall enligt skyddsjaktsansökan ha inträffat på söndag kväll, dagen då en kvinna dödades i varghägnet i Kolmårdens djurpark. Redan på tisdagen, mindre än två dygn senare, var beslutet fattat.

Ej i media
Incidenten i söndags har knappast nämnts alls i media innan beslutet fattades. Vanligen brukar vargincidenter genast publiceras.

Tre vargar
Att skyddsjakt utdöms för tre vargar samtidigt är mycket ovanligt

Lässtyrelsen skriver:

Länsstyrelsen fick 120618 en anmälan om att en person med en tax blivit närgånget uppvaktad av minst tre vargar i närheten av Forshyttan 120617 kl 22.30. En varg höll sig på ca 3 meters avstånd från personen trots att hon skrek högt och slog mot vargen med en kraftig slana. Personen lyckades hålla vargen på vstånd samtidigt som hon ringde till en granne om hjälp. Vargarna försvann ut i skogen först när grannen anlände med bil. Vargarnas närgångna beteende har dokumenterats av Länsstyrelsens rovdjursansvarige.

I beslutet står också:

Det bör inte vara ett självändamål att behålla vargar med ett problematiskt beteende i en situation där vargstammens framtid inte är beroende av de nu aktuella vargarnas överlevnad, vare sig på kort eller lång sikt.

Jakten får pågå till 31 juli 2012

2012-06-19 beslut skyddsjakt

Senast ändradtisdag, 19 juni 2012 20:11
© Nordulv 2013