Menu

Nordulv -

Vykort från Sarek - Gianluca tackar för tältbågen

Det kom ett vykort till Nordulv idag från Gianluca Gaudenzi.

Han cyklar för vargen och befinner sig nu i Sarek, han håller just på att bestiga Sarektjåkkå.gianluca vilhelmina

16 augusti
Hej
Tusen tack för tältbågar och vacker flagga. Har kommit igår till Stora Sjöfallet, idag gör observation på Nieras berg och vid Suorvadammen. Förbereder exkursionen mot Sarek. Mobilen fungerar inte, liksom ej den jag lånat. Jag skulle behöva 3 flaggor till med hål i sidan för att fixa på flaggstång.

En tältbåge gick sönder för en tid sedan men nu har han fått en ny.

Gianlucas mobil är fuktskadad och har slutat fungera, likaså den han lånat efter vägen.

Nordulv samlar in pengar till en ny mobil, vädertålig om pengarna räcker. Hjälp oss med ett bidrag till pg 141220-4. Märk betalningen "Gianluca". Om det blir pengar över så köper vi annan utrustning till honom också.

Läs mer ...

Förlängning av skyddsjakten vid Sandviken är sökt

Förlängning är begärd för skyddsjakten väster om Sandviken som avslutades i fredags.

Det var i juli som kvigor skrämdes av varg, vilket ledde till ett beslut om skyddsjakt. Bonden som äger kvigorna utsågs till jaktledare.

De sökande motiverar sin önskan om förlängning med att det skett flera störningar av varg i får- och hästhagar i augusti.

De skriver också att de haft dåligt med tid under skördeperioden och därför inte hunnit med jakten fullt ut.

Läs mer ...

Skyddsjakt på varg söks i Ockelbo - motiven oklara

Skyddsjakt på varg har sökts för området runt Mo, Ockelbo.

Motiveringen är i korthet att varg har visat sig i området flera gånger i sommar samt att 10 får dödades och saknas efter ett angrepp  för knappt två veckor sedan.

Björn
Mycket tyder på att det den gången var björn som angrip fåren. Besiktningsman Sture Nordlund sade till Gävle Dagblad efter angreppet:

– Två av fåren blev uppätna av en björn. Det fanns björnspår i hagen. Vi får utgå från att det är en björn.

Höna tagen
Men skyddsjaktsansökan gäller alltså varg och skador av varg är inte kända i området, bortsett från att en höna skall ha tagits av varg på försommaren.

Älgpark
Sökarna, som är delägare i ortens älgpark, är oroliga för farliga situationer skall uppstå när älgarna känner vargvittring.

Läs mer ...

Eirik Granqvist har ingen akademisk professorstitel

Konservator Eirik Granqvist som i vargnegativa medier brukar användas som auktoritet inom vargforskning har skrivit en debattartikel i Jakt & Jägare.

Han hävdar där återigen att de svenska vargarna är varghybrider eller snarast byrackor och att färg och anatomi inte stämmer överens varg. Det vi har i Sverige skulle alltså vara förvildade hundar.

Eirik Granqvist är en man som gärna svänger sig med fina titlar. Han undertecknar sin debattartikel i J&J med

Eirik Granqvist, tidigare överkonservator vid Helsingfors universitets Zoologiska museum, professor vid Shanghai Science & Technology Museum

Men vad är det för professorstitel han har? Man kan läsa hans meritförteckning. Där visar det sig att han inte har mer än akademisk grundutbildning till konservator. Han har aldrig doktorerat; han har inte meriterat sig för en akademisk professorstitel.

Däremot har han fått titeln hedersprofessor vid ett museum i Shanghai där han bidragit med sina kunskaper i uppstoppning av djur. Ett museum är inte ett universitet; han är inte en akademiskt meriterad professor.

Och Granqvist är inte heller genetiker. Ingenting i hans meritförteckning har någon som helst beröring med genetik.

Eirik Granqvist saknar kompetens att bedöma våra vargars ursprung.

Läs mer ...

Varg skjuten i Løten

  • Publicerad i Norge

En varg sköts i förmiddags i Løten, Hedmark.

Skyddsjakt på en varg hade utfärdats på Hedmarksvidda och senare utvidgats till att även gälla söder om RV25.

Efter tips om att vargen setts nära Løtens centrum sköts vargen med två skott vid 11:30-tiden rapporterar Østlendingen.

Läs mer ...

Bäverjägarna får inte jaga - vapnen beslagtagna

De fem jägare som i våras satt häktade misstänkta för tjuvjakt på varg i norra Dalarna får inte delta i höstens jakt. Deras vapen är beslagtagna.

Enligt egna uppgifter var de ute för att rekognocera för bäverjakt men misstanke finns att man i själva verket tänkte utplåna en varglya med ungar.

– Jag har inte för avsikt att de ska få tillbaka vapnen. Männen är fortfarande misstänkta och misstankerna har inte försvagats säger miljöåklagare Åse Schoultz till Jakt & Jägare.

Läs mer ...

Gianluca går in i Sarek

Gianluca Gaudenzi som cyklar i Pesinkivargens passerade i morse Stora Sjöfallets Fjällstation.

Där plockade han upp den tältbåge som Nordulv skickat till honom.

Nu är han påväg in i Sareks nationalpark för att bestiga Sarektjåkkå. Han väntas vara tillbaka vid Stora Sjöfallet om c:a tre dagar.

Gianlucas blogg


Visa Biking for wolves på en större karta

Läs mer ...

Utredning om tjuvjakt läggs ned men inget tvivel om brott

Utredningen av den misstänkta tjuvskjutningen av en alfahanne vid Kväksels fäbod strax norr om Skattungbyn i Orsa kommun läggs ned.

Det var i slutet av januari som blod och andra spår hittades söder om fäboden, spår som tydde på att alfahannen dödats.

Alfaparet GPS-märktes veckan innan men söndagen 22 januari upphörde plötsligt signalerna vid just den plats där blodspåren senare hittades.

Nu lägger miljöåklagare Åse Schoultz ned fallet.

Hon menar att det inte finns något tvivel om att vargen sköts illegalt men att ett tight gäng ligger bakom och ingen har blottat sig.

- Min enda förhoppning är att någon av dem till slut tröttnar och träder fram, säger hon till Jaktjournalen.

Det är inte första gången varg skjuts i området under speciella omständigheter. I oktober 2004 sköts en varg vid fäbodarna av en älgjägare vars hund skall ha blivit angripen. Då friades jägaren av Mora tingsrätt (DN). 

Vet du något? Tipsa Nordulv ( Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ). Nordulv.org garanterar dig fullständig grundlagsskyddad anonymitet.

Läs mer ...

Ingen skyddsjakt vid fäbodar i Falu kommun

Det blir ingen skyddsjakt vid fäbodarna i nordöstra Falu kommun.

Under sommaren har flera får dödats av varg i Kurberget, Alderbacka och Grejsans fäbodar i Falu kommun. Tre personer har under juli och augusti därför skickat in ansökningar om skyddsjakt på vargar i området.

Nu beslutar Länsstyrelsen att det inte blir någon skyddsjakt. Länsstyrelsen bedömning är att de skador som uppstått är allvarliga och att det finns risk för att fler djur skadas om de inte skyddas av tillräckligt bra stängsel.

– Det här är naturligtvis tråkigt för de drabbade. Men de här fäbodarna ligger inom ett område där det förekommer varg och björn. Där krävs det välskötta rovdjursavvisande elstängsel för ett bra skydd, säger Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

– Det finns också möjlighet att söka bidrag för permanenta rovdjursavvisande stängsel från Länsstyrelsen, säger han.

(Lst Dalarna)

Läs mer ...

Gianluca har passerat Porjus

Gianluca Gaudenzi som cyklar i Pesinkivargens spår på väg mot Karelen har passerat Porjus och är på väg mot Stora Sjöfallet.

Igår träffade Gianluca länsstyrelsens personal i Jokkmokk för vargdiskussioner.

Till Stora Sjöfallets Fjällanläggning har Nordulv idag skickat en ny tältbåge som ersätter den som gick sönder för ett par veckor sedan. Vi hoppas den kommer fram innan Gianluca beger sig in i fjällvärlden för att bestiga Sarektjåkkå.

Gianlucas blogg


Visa Biking for wolves på en större karta

Läs mer ...
Prenumerera på denna RSS-feed

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den här hemsidan, som har nått sitt "Bäst-före-datum". I avvaktan på en ny hemsida, hittar du oss på https://www.facebook.com/nordulv/. Där kan du läsa om aktuella aktiviteter m.m. Och du -- du har väl inte glömt bort at...

Ett stort TACK till er alla!

2016-12-20 Allmänt

Ett stort TACK till er alla!

Nordulv har under årens lopp framgångrikt kunnat slå vakt om den svenska vargstammen, bland annat genom att överklaga beslut om skydds- och licensjakt som olika länsstyrelser – och tidigare Naturvårdsverket – har fattat. Visst har vi drabbats av motgångar ibland, men vi känner ändå att vi har ett st...

Följ oss på Facebook!

2021-02-22 Nordulv

Vi på Nordulv kommer inte att lägga mer tid på att utveckla och uppdatera den...

Debattartikel

2019-08-02 Nordulv

Debattartikel

Foto: Pontus Lundahl/TT Debattartikel signerad Styrelsen i Nordulv: "Det är i och för sig bra att Naturvårdsverket bestämt...

Nordulv överklagar skyddsjakt på Södertörnsvargen

2017-12-07 Nordulv

Nordulv har nu överklagat jakten på Södertörnsvargen. Vi får hoppas att de stoppar jakten direkt...

Årsmöte 2017

2017-05-08 Nordulv

Inbjudan till Nordulvs årsmöte 2017 har blivit skickad till medlemmarna. Den medlem som inte fått...

  1. Varg
  2. Lodjur
  3. Järv
  4. Björn
  5. Övrigt

EU-kommissionen inleder överträdelseförfarande mot Sverige

2014-08-14 EU

Enligt uppgift till Nordulv har EU-kommissionen inlett ett överträdelseförfarande mot Sverige till följd av ändringen i jaktförordningen som innebär att länsstyrelsernas beslut om skyddsjakt inte längre kan överklagas till domstol. Ett överträdelseförfarande...

Nordulv går vidare till Högsta Förvaltningsdomstolen för rätten att överklaga skyddsjaktsbeslut

2014-04-25 Allmänt

Nordulv överklagade i vintras Naturvårdsverkets beslut att delegera rätten att fatta skyddsjaktsbeslut för rovdjur till länsstyrelserna. En delegering skulle innebära att miljöorganisationerna tappade sin rätt att driva skyddsjaktsmål till domstol,...

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

2014-03-14 Ångermanland

Susi - så fick Junseletiken sitt namn

Junselevargen har blivit känd som Susi inte bara i Sverige utan bland många tusen vargvänner i alla världsdelar. Men hur gick det egentligen till när Nordulv gav henne sitt namn? Första...

Inhibitionen av skyddsjakten i Junsele ligger fast

2014-02-18 Ångermanland

Naturvårdsverket fick inte gehör för sin överklagan av inhibitionsbeslutet i skyddsjakten på vargparet i Junsele. Kammarrätten meddelade nyss sin dom. Det blev inget prövningstillstånd utan förvaltningsrättens inhibitionsbeslut står fast.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Rovdjuren är inte huvudorsak till norska renförluster

2013-06-29 Forskning

Alltför många renar på bete, dålig kondition på djuren och ogynnsamt väder är de viktigaste orsakerna till rennäringens förluster i Norge. Rovdjur kan bara beskyllas för en mindre del av...

Lodjur skjutet på långfredagen på skyddsjakt i Jämtland

2013-04-01 Jämtland

Ett lodjur sköts efter snabbt skyddsjaktsbeslut på jourtid på långfredagen i södra Jämtland. Orsaken till skyddsjakten var att 14 döda renar hittats. Det lodjur man sköt var en stor hanne. Hur man...

Lodjur påkört utanför Falun

2012-07-12 Dalarna

Ett lodjur påkördes på onsdagsmorgonen kl 07:25 väster om Falun. Händelsen inträffade på länsväg 908 mellan Valsanområdet och Smedsbo. Lodjuret dödades vid sammanstötningen och har omhändertagits rapporterar polisen.

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Fyra lyor med hona och ungar förstörda under vårens järvjakt i Norge

2013-06-10 Norge

105 järvar har dödats på laglig väg i Norge sedan förra betessäsongen. Bl.a. har man vid fyra lyor dragit ut hona och ungar och dödat dem. Ytterligare åtta lyor har man...

Rans sameby söker skyddsjakt på järv

2012-05-17 Lappland

Rans sameby, med åretruntmarker i Sorsele kommun, söker skyddsjakt på järv. Det är inte någon särskild händelse just nu som är orsaken till ansökan utan samebyn skriver: ”Med ett så stort antal...

C:a 12 järvar får skyddsjagas - beslut av Länsstyrelsen

2012-05-07 Lappland

Talma sameby har beviljats skyddsjakt på tre sk järvföryngringar, dvs tre honor med ungar. Eftersom järv normalt får ungefär tre ungar innebär det jakt på c:a 12 järvar, kanske några fler...

Framgång idag - Naturvårdsverkets delegering av skyddsjaktsbeslut stoppad tillsvidare

2014-01-23 Allmänt

Naturvårdsverket beslutade i förra veckan att alla skyddsjaktsbeslut på varg, lo, björn och järv skulle delegeras till länsstyrelserna från och med 1 februari. Detta skulle ha inneburit att miljöskyddsföreningar som...

Två björnar skjutna i "självförsvar" i Jämtland idag

2012-10-27 Jämtland

Två björnar skjöts idag i östra Jämtland inom 20 minuter oberoende av varandra. Båda skall ha skjutits på nära håll under självförsvar skriver polisen på sin hemsida. Det första ärendet inkom...

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

2012-08-08 Dalarna

Hästen i Svärdsjö var inte rovdjursskadad

I slutet av förra veckan hittades en shetlandsponny på bete med tre andra hästar i Svärdsjö skadad med bl.a. repor på korset och över låren. Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson berättade att stängslet...

Sex får rivna - björn säger länsstyrelsen

2012-07-08 Hälsingland

Två tackor och fyra lamm hittades på lördagsmorgonen rivna utanför Edsbyn. Inget vittne finns, men av allt att döma är det björn som rivit fåren på Mittjasvallen i Norsbo med utsikt...

Örnen ännu inte skjuten - den norska skyddsjakten fortsätter

2013-06-15 Norge

Skyddsjakten på en ung kungsörn (hanne) i Nordre Land, Oppland, fortsätter. Satens Naturoppsyn bekräftar att örnen tagit 24 lamm men fårägare i området saknar ytterligare 30 lamm. Det är första gången det...

next
prev

Grundlagsskydd enligt utgivningsbevis för databas nr 2012-060. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.